Çeltik İşleme Tesisleri
Biga Çeltik İşleme Fabrikalarımıza gelen çeltik, işlenecek duruma gelene kadar uygun depolama şartlarında ve elverişli nem oranında muhafaza edilmektedir. Pirinç işlemede dikkat ettiğimiz en önemli kalite unsuru kırıksız randıman alabilmektir.
Kırıksız randıman her ne kadar ekime başlamadan yetiştirme tekniği ve çevre şartlarından etkilense de yüksek kırıksız randıman için fabrikalarımızda uygun yöntemler kullanılmaktadır.
Gönen/Baldo işlenme esnasında aynı çeşit ve aynı tane boyutlarına sahip türleriyle birlikte, ileri teknoloji cihazlarla titizlikle temizlenmektedir.
Gönen Baldo pirinç yaklaşık 5 adet aşamadan geçmektedir.
- Aşama: Tarlalarımızdan hasat ettiğimiz çeltik, kabuklu olarak tesisimize gelir.
- Aşama: Çeltikler tesisimizde kabuklarından ayrılır. Ayrılan kabuklar; tavuk kümeslerinde zemine atılarak, külü ile çelik soğutma işlemi yapılarak ve kalorisi yüksek olduğu için yakıt olarak kullanılabilmektedir. Çeltikten kabuk ayrılınca kahverengi renkli pirinç ortaya çıkar.
- Aşama: Kahverengi haldeki pirinçler 3 ayrı makinede beyazlatma işlemine alınır. Bu işlem pirinçlerdeki kepeğin soyulmasıyla beyazlamasıdır. Beyazlatma işleminde kepek toz halinde pirinçten ayrılır. Toz halindeki kepek, hayvan yeminde hammadde olarak kullanılmaktadır.
- Aşama: Beyazlatma işlemi sırasında pirinçler kırılabilmektedir. Elek yardımıyla kırık olan pirinçler ayrılır. Bu kırık pirinçlerin lezzet olarak diğerlerinden bir farkı yoktur, yalnızca şekli kırıktır.
- Aşama: Kepekleriden ayrılan pirinçlerin içinden olgunlaşmamış beyaz taneler, yabani kırmızı pirinçler ve yabancı maddeler fotosel işlemi ile ayıklanır.
- Aşama: Yağlama işleminin ardından pirinçler dinlenmesi için pirinç ambarımıza taşınmaktadır. Biga tesisimizdeki 600 ton kapasiteli özel pirinç ambarlarımız, Türkiye’nin sızdırmazlık uygunluğu alan ilk ambarıdır. El Değmeden üretilen pirinçlerimiz pirinç ambarlarında dinlenmesinin ardından metal dedektöründen geçerek hijyenik koşullarda paketlenip sevk edilir.