Haberler

Osmanlıda Pirinç

Osmanlı geleneğinde önemli bir yeri olduğunu bilinen pirinç, İmparatorluk başkenti İstanbul’da yüzyıllar boyu buğdaydan sonra en çok tüketilen tahıl olma özelliğini sürdürmüştür.

Osmanlı topraklarında lüks bir besin sayılan pirinç, sadece Boyabat, Tosya ve Plovdiv çevresinde çok sınırlı üretildiği için 17. yüzyılın ikinci yarısında sadaka olarak dağıtılmıştır.

Gönen/Biga bölgelerimizde yetişen Baldo pirinç, Osmanlı mutfağının pirinç pişirme yöntemleriyle çeşitlenerek davet sofralarında yerini almaktadır.

Sosyal itibarı yüksek bir yiyecek olan pirincin, sultanların ve beylerin çeşitli nedenlerle halka ve kentin ileri gelenlerine verdikleri ziyafetlerde sofraların baş tacı halini alması, şölenlerdeki ikramların zenginliği, etin yanı sıra pirinç pilavlarının bolluğuyla ölçülmektedir diyebiliriz.

Ramazan ayında, kabalık sofralarda ve davet yemeklerinde yer verebileceğiniz Osmanlı pilavı yapımı için işte tarifimiz.

 

Osmanlı Pilavı Tarifi İçin Malzemeler:

  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 su bardağı et suyu
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 10 adet badem
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 1 paket kuş üzümü
  • 2-3 adet kuru kayısı
  • 1 paket dolmalık fıstık
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 damla limon suyu
  • Tuz
  • 2-3 adet kestane (isteğe göre)
  • Yarım demet dereotu (isteğe göre)

 

Osmanlı Pilavı Nasıl Yapılır?

  • Ilık suyun içerisine bir miktar tuz ekleyin ve pirinçleri ılık suda 10 dakika bekletin.
  • Daha sonra bol su ile 2 dakika boyunca pirinçleri yıkayıp süzün.
  • Soğanları diri kalacak şekilde doğrayın. Sıvıyağ ve tereyağını pilav tenceresine alarak eritin.
  • Soğanları yağda kavurun. Üzerine dolmalık fıstıkları ilave edip 2 dakika daha kavurun.
  • Kuru kayısıları da ufak ufak doğrayın. Tencereye sırasıyla pirinç,1 gece suda bekletilmiş ceviz içi, badem, kuru kayısı ve kuş üzümlerini ekleyerek 7 dakika kavurun.
  • Tuz, baharat ve limon suyunu ekledikten sonra hafifçe karıştırmaya devam edin.
  • Üzerine et suyunu ekledikten sonra 2 dakika yüksek ateşte pişirin ve kapağını kapatın.
  • Daha sonra kısık ateşe alarak suyunu çekene kadar pişirmeye devam edin.
  • Pilav suyunu çektikten sonra demlenmesi için 10 dakika dinlendirin.
  • Daha sonra kestane ve dereotunu ince ince doğrayarak pilavın üzerine serpiştirin.

Afiyet olsun.

Listeye geri dön